Ik help je met je verhaal

Ik heb een plan

“Ik heb een plan”, zegt hij en zijn ogen beginnen te stralen. Hij spreidt zijn armen uit om het vervolgens met weidse gebaren toe te lichten.

Lees verder

Kiezen

Miniatuurtje

“Ik kan me niet voorstellen dat ik hier over een half jaar niet meer zit”, zegt ze bij een kop koffie aan de eettafel. Ze is gisteren bij de oncoloog geweest. De arts heeft duidelijke taal gesproken: de kanker woekert verder, met chemotherapie valt misschien nog wat tijd te rekken. Daar voelt ze niet voor.

Na het opsommen van de eerste vijf mogelijke bijwerkingen van de lijst van vijftig weet ze zeker: dit wil ik niet. Al is het wel de eerste voorkeur van de oncoloog, ze blijft bij haar besluit. 

Met dit artsenbezoek begint een nieuwe fase in haar leven. Tot dan toe heeft ze de mening van artsen altijd gerespecteerd. Zelfs de vakanties plande ze rondom medische controles. “De artsen hebben ervoor gestudeerd en zij zijn de experts”, heeft ze vaak gezegd. Een paar keer heb ik een poging gewaagd om duidelijk te maken dat er verschillende medische zienswijzen zijn, maar een gesprek hierover was niet mogelijk.

Nu, met de dood voor ogen, in een situatie waarin ze niets meer te verliezen heeft, neemt ze het heft in eigen handen. Tegen de mening van de gevestigde orde in maakt ze een krachtige keuze. Voor kwaliteit van leven, haar leven.

Foto: Dallas Reedy via Unsplash

Mijn kroon

Jarenlang heb ik mijn kroon
laten verstoffen omdat ik dacht
dat die ander beter wist
wat goed zou zijn voor mij
die had er immers voor gestudeerd

Lees verder

Hoe zou het zijn?

Hoe zou het zijn

Lees verder

Eigentijds liedje

Je bent altijd banger dan je denkt,
ook als je denkt
ik zal wel banger zijn dan ik denk
dan ben je toch nog banger
dan je denkt.

Lees verder

De menselijke maat

Kan ik het meten in de lengte,
de breedte, de hoogte
of de diagonaal?

Lees verder

Zeikwijf – over een schaduwzijde

Ik kan natuurlijk iets gemakkelijks kiezen, zoals te veel rondhangen op facebook. Of te veel chocoladekoekjes eten, ik bedoel die digestives met pure chocola van Verkade, waarbij elk koekje lijkt te roepen: je lust er nog een. Ja, dat zou kunnen.

Lees verder

Samen

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil niet buiten wachten!
Hij is mijn man en elke keer: 
dat nee van u, dat doet zo zeer,
een zwaai kan’t niet verzachten! 
Ik wil hem strelen elke dag 
een misdaad dat dat nu niet mag!

Lees verder

Wanneer zeg ik ja tegen een offerte?

Het staat er echt, onder de kop Betonwerk: 79,38 m2 betonvloer, 104,62 m2 betonwanden, 1 doorvoerset in betonwand t.b.v. doorvoerleidingen.

Lees verder

Schrijven begint met spreken

Soms zijn dingen zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet hoe belangrijk je ze vindt. Maar zoals het vaker gaat: you don’t know what you’ve got until it’s gone. Dat ondervond ik de laatste maanden bij twee verschillende schrijfklussen.

Lees verder