Ik help je met je verhaal

Wasmachine

20151027_141557_resized

Hoeveel paar schone sokken liggen er in mijn sokkenla? Ruikt dit shirt fris genoeg om nog een keer aan te trekken? Hoeveel dagen red ik het zonder te wassen? De laatste keer dat ik over dit soort dingen nadacht, was als student in Wageningen.

Nu zijn we aan het verbouwen en de wasmachine is tijdelijk buiten gebruik. Na een paar dagen, tijdens een zonnig weekend, heb ik een emmertje wasgoed met de hand gewassen. Nou ja, gewassen is een groot woord. Ik heb wat sokken en ondergoed in lauw water uitgespoeld, eventjes geborsteld, in een sopje laten weken, een paar keer nagespoeld, kort uitgewrongen en daarna drijfnat aan de lijn gehangen. Na anderhalve dag is het wasgoed zo vochtig als de gecentrifugeerde was uit de wasmachine, het echte drogen moet nog beginnen. Maar onze kleren zijn tenminste weer fris – schoon wil ik ze niet noemen.

Een week later ben ik nog steeds wasmachineloos. Dankbaar maak ik gebruik van het aanbod van mijn buurvrouw om bij haar te wassen. Ik loop een paar keer over straat, heen met de vuile was in een vuilniszak en terug met de schone was in een wasmand. Ik voel me weer als een eerstejaarsstudent. Gelukkig hoef ik nu niet zo ver te slepen met de was.

Ondertussen wordt het hoog tijd om de bedden te verschonen. De lakens bestempel ik als ‘niet dringende was’. Ik stop ze onderin de wasmand, die vervolgens meteen uitpuilt.

Na 14 dagen aanmodderen ben ik het gesleep helemaal zat. Ik kan een boel apparaten missen, maar wat moet ik zonder wasmachine?

Ik krijg bewondering voor de generaties vrouwen voor ons, die met een grote ketel op het vuur in de weer waren, en voor alle vrouwen in werelddelen waar je voor een emmer water een kilometer of meer moet lopen.

Ondertussen wordt mijn geduld verder op de proef gesteld. Na 3 weken kan de wasmachine nog niet worden aangesloten omdat het stucwerk eerst moet drogen. Gelukkig is mijn moeder jarig. Voor het eerst sinds decennia neem ik de was weer mee naar huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.