Ik help je met je verhaal

Kies eens een ander perspectief

20150505_151656_resizedWat eet jij als ontbijt? Grote kans dat dat elke dag hetzelfde is. Misschien het weekend wat uitgebreider, maar verder is ontbijten meestal een routine. Je denkt er niet elke ochtend over na, maar eet gewoon ongeveer hetzelfde als gisteren.

Met schrijven gaat dat meestal net zo.

Je bent gewend om op een bepaalde manier te schrijven. Die manier gaat je goed af, dus elke keer dat je iets schrijft, kies je automatisch dezelfde aanpak. Dat is heel logisch, maar het kan ook anders. Verras jezelf en de lezer eens met een verhaal vanuit een ander perspectief.

En wat is dat dan precies, een perspectief?

Een perspectief of invalshoek bepaalt hoe je naar een situatie kijkt, dus hoe je iets vertelt. In een zakelijke tekst kun je bijvoorbeeld heel neutraal een product beschrijven, als alwetende verteller.

Een ander perspectief is de gebruiker die vertelt hoe handig dit product is, of de ontwikkelaar die vertelt hoeveel zuiniger en duurzamer de techniek werkt, of… Neem de tijd om even na te denken, dan kun je voor jouw product of dienst vast een paar andere perspectieven verzinnen die levendige verhalen opleveren.

Ook in een persoonlijk verhaal kun je spelen met het perspectief. Ben je bijvoorbeeld de neutrale verslaggever, vertel je vanuit jezelf of kruip je in de huid van een van de andere personen? Of kies eens een voorwerp. Ja, je leest het goed, ook een voorwerp kun je laten ‘vertellen’. In de cursus Schrijf over je leven levert dat vaak mooie verhalen op.

Probeer eens een ander perspectief en laat je verrassen door je pen! En begin de dag ook eens met een ander ontbijt 😉

1 Reactie op Kies eens een ander perspectief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.