Ik help je met je verhaal

Schrijf met je lijf

Ontdekken hoe je soepeler, simpeler en vooral persoonlijker kunt schrijven. Gewoon thuis, in je eigen tempo.

Dat kan met de schriftelijke cursus Schrijf met je lijf, ontwikkeld door Lisette Thooft en begeleid door mij.

In 6 lessen leer je dat je teksten beter worden als je niet alleen je handen, maar ook je voeten, onderbuik, hart en zintuigen gebruikt bij het schrijven. Ze worden soepeler, echter en vooral meer van jou!

Met feedback op je teksten

De 6 lessen bestaan uit uitleg, voorbeelden en oefeningen. En juist die oefeningen zijn waardevol. Want beter schrijven leer je vooral door zelf te schrijven, en niet door alleen te lezen 😉

Een belangrijk onderdeel van de cursus is de persoonlijke feedback die je krijgt op elke tekst die je opstuurt. Dat stimuleert je om écht te gaan schrijven, zo leert de ervaring.

Aan het commentaar van Annemarie heb ik wel degelijk wat gehad. Stijltips, grammaticale punten op de i, precisie… Fijn om jezelf aan te scherpen.”

Manette Zeelenberg – 2023

Ik heb geleerd niet bang te zijn te verwoorden wat er in me leeft. Gewoonweg pen op papier zetten en schrijven. Ik heb geleerd dat schrijven puzzelen is. Een creatief proces en tegelijkertijd helpend en helend. Schrijven doet iets met me, maakt me blijer en ik ruim er eigen ballast mee op. Schrijven is verbinden. Met mezelf, en daarmee met de ander.

Annemarie heeft hier op een enthousiasmerende wijze aan bijgedragen. Haar positieve en opbouwende feedback gaven me tools mijn schrijfkunst te verdiepen.”

Leonie Jorna, energetisch voetreflextherapeut en schrijver – 2021

Praktische zaken Schrijf met je lijf

Voor 6 lessen, een extra les met basisregels en 6x feedback op je eigen teksten bedraagt de investering € 195,00.  Handig om te weten: je hebt een jaar de tijd voor de cursus.

Meld je je aan, dan krijg je de basisregels, de eerste les en de factuur. Daarmee kun je meteen aan de slag. Stuur je je ‘huiswerk’ in, dan krijg je feedback en de volgende les. Zo bepaal je je eigen tempo.

De inhoud van Schrijf met je lijf

  1. Les 1: Waarom schrijf je beter met je lijf? 

Over het Ik-ABC, een pakkend begin en de magie van het schrijfproces ontleed. Waarom je jezelf beter leert kennen door te schrijven en de brandende vraag: wat heb jij met het onderwerp waarover je schrijft?

  • Les 2: Schrijf met je voeten

Over afstand, beperking en inspiratie. Over de lezer die over je schouder meeleest en de drie belangrijke vragen die elke lezer zichzelf onbewust stelt. Met een geweldige oefening om de beste innerlijke houding te kweken. Schrijven is schrappen en kill your darlings. En met de leukste methoden om inspiratie te krijgen.

  • Les 3: Schrijf met je onderbuik

Over spannend schrijven, je gevoelens communiceren en uit je onderbewuste putten. Waarom je echt alles moet vertellen. Met visualisatieoefeningen om beter te aarden en dus beter te schrijven. Waarom goede schrijvers altijd vrouw zijn. Over gevoelens en hoe je ze beschrijft. Met de muzen en hoe je je intuïtie versterkt.

  • Les 4: Schrijf met je hart

Over houden van je hoofdpersoon, show, don’t tell en je problemen omarmen. Over wat realistisch schrijven eigenlijk is. Over schrijven met vlees en bloed, en uitgaan van goedheid en waarheid. Waarom je problemen nodig hebt. En: in goede verhalen krijgen de hoofdpersonen niet per se wat ze willen, maar wel wat ze nodig hebben.

  • Les 5: Schrijf met je hoofd (1)

Over zintuigen, compositie en opruimen. Waarom je hardop moet lezen wat je geschreven hebt. Over de spanningsboog en de drie onderdelen van elke tekst: orde – chaos – resolutie. Of zijn het er toch vijf? Een geestige chick-lit satire waarvan je veel leert. En: waarom het zo belangrijk is om op te ruimen.

  • Les 6: Schrijf met je hoofd (2)

Over de innerlijke criticus als bondgenoot en over humor. Hoe schrijven je helpt beter te leren leven met je schaduw en wat je kunt doen aan die knagende twijfelaar daarbinnen. De grappigste column die Lisette ooit schreef en haar meest gedurfde liedje (over schaamhaar).

  • Basisregels

Algemene tips & tricks, do’s & don’ts, de drie G’s – Gewoon, Geordend en Geduldig – en andere handigheidjes. Basisregels op een rijtje voor iedereen die meedoet.

“De prettig geschreven lessen zijn hapklare brokken met mooie inhoud. Ik ga ze nog vaak teruglezen. Bij elke tekst die ik schreef was erheen moment dat ik zeker wist het het niks was. Ik heb geleerd juist dan gestaag door te gaan.”

Peta Twijnstra, coach, trainer en vertrouwenspersoon – 2020

Liever wat anders?

Kijk op Schrijf mee voor mijn andere activiteiten.

Foto: Kelly Sikkema via Unsplash