Ik help je met je verhaal

Gebruik de eierwekker!


atRi8SW9wHnUqE6uUi5gEKW_RWBJpg5paqzs4-Dbt1M

Daar zit je dan, voor een wit vel papier of een leeg scherm. Misschien met een lijstje van onderwerpen die je in je verhaal wilt verwerken, misschien wil je gewoon blanco beginnen met schrijven. Maar ja, hoe doe je dat? Hoe lang ga je wachten op inspiratie?

Ik ken het uit ervaring. Want lekker voor me uit staren, of toch even op Facebook kijken of de mail checken heb ik ook heel wat keren gedaan. Ik wordt er niet zo vrolijk van en het levert ook bar weinig tekst op.

Nu hanteer ik een andere aanpak. Ik spreek met mezelf een bepaalde tijd af om te schrijven, bijvoorbeeld 15 of 25 minuten, en in die tijd mag ik alleen schrijven. Sterker nog: ik MOET doorschrijven van mezelf. Dus niet schrappen of gaan zitten nadenken. Ik zet de eierwekker of de timer van mijn smartphone op de afgesproken tijd en ga aan de slag. 

Ik schrijf of typ zonder pauze. In deze kladversie zijn herhalingen, gedachtesprongen of onvolledige zinnen toegestaan. Mijn belangrijkste doel is mijn gedachten vastleggen op papier.

Het bijzondere is: met deze methode heb ik binnen een kwartier al een heel stuk geschreven. Misschien is niet alles goed, misschien bewaar ik maar een paar zinnen of een idee, maar ik ben in elk geval begonnen. En daar gaat het om. De bruikbare informatie selecteren, ordenen en tot een duidelijke, klantvriendelijke en persoonlijke tekst verwerken, dat komt later wel. 

Met later bedoel ik de volgende dag, of na een koffiepauze. Als je even afstand neemt, bekijk je je tekst weer met een frisse blik. Dan zie je scherper wat goed is en wat je wilt aanpassen.

Probeer de eierwekker eens. En laat me weten of deze methode ook voor jou werkt.

2 Reacties op Gebruik de eierwekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.