Ik help je met je teksten

Begin met een lijstje

Schermafbeelding 2015-03-09 om 15.40.28


Een aansprekend begin, gevolgd door een interessant verhaal met een daverend slot. Lees je een goed geschreven tekst van een professional, dan lijkt het vaak of die in een keer op papier is gezet.

Als jij met dat idee achter je beeldscherm kruipt, dan maak je het jezelf lastig.

Dan vind je dat je eerste zin meteen goed moet zijn, dus die bedenk je 10 keer opnieuw. Met als gevolg dat er na een kwartier nog geen letter op je scherm staat.

Misschien helpt dan een lijstje. Ga eerst opschrijven WAT je allemaal wilt vertellen. Dat kan een rijtje met steekwoorden zijn, gewoon op kladpapier. Je kunt ook kiezen voor een woordspin of mindmap. Zo verzamel je ideeën, en dat maakt het schrijven daarna gemakkelijker.

Je lijst kan je ook laten zien dat je veel te veel ideeën hebt voor die ene tekst. Of juist omgekeerd, dat je eigenlijk nog niet zo goed weet wat je wilt gaan vertellen. Dan helpt het om eerst wat meer over je verhaal na te denken, of om even afstand te nemen.

Zorg eerst dat je lijstje naar jouw idee een goede basis is voor je tekst, en begin dan pas met schrijven. Dat scheelt tijd en frustratie.

Eigenlijk is het met schrijven als met koken. Eerst kies je een recept en verzamel je de ingrediënten. Die leg je in de goede volgorde op het aanrecht, pas dan ga je aan de slag. Grote kans dat je zo een heerlijke maaltijd op tafel tovert!

Mijn favoriete manier van ‘lijstje maken’? Dat is met ‘geeltjes’ in allerlei kleuren. Zo kan ik onderwerpen gemakkelijk op verschillende manieren groeperen en bekijken wat het beste bij mijn verhaal past.

Wat is jouw favoriete methode? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *