Ik help je met je verhaal

Begin met een lijstje

Schermafbeelding 2015-03-09 om 15.40.28


Een aansprekend begin, gevolgd door een interessant verhaal met een daverend slot. Lees je een goed geschreven tekst van een professional, dan lijkt het vaak of die in een keer op papier is gezet.

Als je met dat idee achter je beeldscherm kruipt om jouw verhaal op te schrijven, dan maak je het jezelf lastig.

Als je vindt dat je eerste zin meteen goed moet zijn, dan is de kans groot die je alles wat je typt meteen weer gaat deleten. Met als gevolg dat er na een kwartier nog geen letter op je scherm staat.

Misschien helpt het dan als je eerst een lijstje maakt, op de computer of op papier. Schrijf eerst eens op WAT je allemaal wilt vertellen. Dat kan een rijtje met steekwoorden zijn, in willekeurige volgorde. Je kunt ook kiezen voor een woordspin of mindmap. Zo verzamel je ideeën en die helpen je als gaat schrijven.

Je lijst kan je ook laten zien dat je veel te veel ideeën hebt voor die ene tekst. Of juist omgekeerd, dat je eigenlijk nog niet zo goed weet wat je wilt gaan vertellen. In beide gevallen is het zinvol dan eerst wat meer over je verhaal na te denken, of om even afstand te nemen.

Begin pas met schrijven als je vindt dat jouw lijstje een goede basis is voor je tekst. Dat scheelt tijd en frustratie.

Eigenlijk is het met schrijven als met koken. Eerst kies je een recept en verzamel je de ingrediënten. Die leg je in de goede volgorde op het aanrecht, pas dan ga je aan de slag. Grote kans dat je zo een heerlijke maaltijd op tafel tovert!

Ben je benieuwd naar mijn favoriete manier van ‘lijstje maken’? Dat is met ‘geeltjes’ in allerlei kleuren. Zo kan ik onderwerpen gemakkelijk op verschillende manieren groeperen en bekijken wat het beste bij mijn verhaal past.

Wat is jouw favoriete methode? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.