Ik help je met je teksten

Wat is werken?

“Ik kon niks doen”, vertelde mijn dochter verontwaardigd na haar eerste dag op haar vakantiewerk. Ze had wel een computer, maar geen inlogcodes. Twee dagen later was dat euvel opgelost, maar toen bleek de autorisatie voor het belangrijkste bedrijfsprogramma nog niet in orde. Ze was minstens zo verbaasd over deze feiten als over de gelatenheid waarmee haar collega’s reageerden.

Wat mopperig en ontevreden kwam mijn zoon thuis, want hij had ‘niet zo veel nuttigs gedaan’ in de eerste week van zijn vakantiebaantje. Een paar keer een overleg gehad met collega’s, wat gelezen in brochures en op internet om kennis te maken met het bedrijf, de producten en de markt, maar ja, wat stelde dat eigenlijk allemaal voor? Werk kon hij dat naar zijn idee nauwelijks noemen.

Met hun ervaring als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt waren ze gewend om direct productief te zijn. Volle schappen, lege dozen, een duidelijk zichtbaar resultaat voor iedereen. Dat is dus werken.

Na een ruime ervaring in loondienst en als zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer weet ik inmiddels dat werk vele gezichten heeft. Nadenken is werk, opruimen is werk, vergissingen herstellen is werk. Net als werk voorbereiden, werk evalueren en naar een klus reizen. Of tevergeefs bellen naar zakenrelaties, acquisitiegesprekken voeren die tot niets leiden en pogingen wagen die mislukken.

Ik weet dat het er allemaal bij hoort, en toch… Als een resultaat lang op zich laat wachten of als ik het idee heb dat ik in kringetjes ronddraai, verlang ik nog wel eens naar ‘werkwerk’ als van een vakkenvuller.

Meestal duurt dat niet lang, want dan krijg ik tijdens de afwas spontaan een geweldige ingeving die me een flinke stap vooruit helpt, of ontstaat tijdens een gesprek met vrienden een inzicht waarmee ik verder kan.

Wat is werken? Ik weet het nog niet precies. Zeker is dat het even kan duren voor je resultaat ziet.

Deze column heb ik in juli 2012 geschreven voor het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *