Ik help je met je teksten

Krantenwijk

Een van mijn eerste bijbaantjes was het bezorgen van het plaatselijke sufferdje. Mijn broer had al ervaring en vertelde enthousiast hoeveel geld hij elke week verdiende. Des te meer reclamefolders, des te meer inkomsten. Ok, hij moest al die folders eerst in de kranten steken, maar voor het rondbrengen maakte het aantal niet uit. Toen hij de fooi telde die hij had gekregen met zijn wens ‘gelukkig Nieuwjaar namens de bezorger van het sufferdje’, was ik overtuigd. Ik wilde ook zo’n krantenwijk.

Het kostte me een paar weken om te ontdekken hoe ik de folders moest neerleggen om ze zo snel mogelijk te kunnen rapen en insteken. Het rondbrengen was een volgende uitdaging. Ik kwam terecht in een nieuwbouwwijk met vrijstaande huizen. Dat betekende veel lopen, want de opritten waren nog niet bestraat. Met een beetje mazzel stond er wel een lantaarnpaal in de buurt om mijn fiets tegen aan te zetten, anders moest ik die meezeulen door het zand. Ik heb veel moeite gedaan om alle brievenbussen te vinden en te ontdekken hoe ik daar met één hand een krant in kon gooien, maar ook dat kreeg ik onder de knie.

Toch vond ik die krantenwijk elke week weer gedoe. Vooral bij slecht weer. Door de zandpaden was ik langer onderweg dan mijn broer, dus mijn uurloon was lager. En de jaarwisseling was nog ver weg. Toen ik eenmaal mijn eerste fooi binnen had, hield ik het dan ook voor gezien.

Nu, ruim 30 jaar later, hoor ik van een ondernemer hoe belangrijk het voor elk bedrijf is om een ‘krantenwijk’ te hebben. Een klus die misschien niet heel uitdagend is, maar die wel continu doorloopt. Die weinig mogelijkheden biedt voor innovatie, maar waarbij je wel je vaardigheden op peil kunt houden. Waar je niet rijk van wordt, maar die wel zorgt voor brood op de plank. En daardoor de mogelijkheid biedt om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Het is zo gek nog niet, een krantenwijk. Zou de huidige bezorger van mijn plaatselijke sufferdje zich dat realiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *