Ik help je met je teksten

Mars en Venus

Mannen hebben behoefte aan bevestiging en vertrouwen, vrouwen juist aan begrip en aandacht. Misverstanden ontstaan omdat zowel mannen als vrouwen de ander niet geven wat hij/zij nodig heeft, maar juist wat ze zelf belangrijk vinden. En omdat ze het gedrag van de ander beoordelen vanuit hun eigen denkkader, zonder na te vragen wat ermee wordt bedoeld.

Dit is heel kort samengevat de inhoud van de theatervoorstelling “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus” van Huub Stapel, gebaseerd op het gelijknamige boek van John Gray. In een stampvolle Stadsschouwburg in Rotterdam liet Stapel afgelopen week een aantal herkenbare situaties uit het privéleven tussen man en vrouw de revue passeren.

Ik heb me kostelijk vermaakt en gelet op het veelvuldige gelach was ik niet de enige. De avond heeft me ook aan het denken gezet. Niet alleen over de verhouding tussen mannen en vrouwen in hun privéleven, maar ook op het werk. Zo herinner ik me een baan waarin ik naar mijn idee weinig aandacht kreeg van mijn (mannelijke) leidinggevende, maar misschien gaf hij me juist veel vertrouwen. En was die jonge (mannelijke) collega van een aantal jaren geleden wel zo blij met mijn begrip voor zijn situatie als starter op de arbeidsmarkt, of had ik hem meer geholpen met de bevestiging dat hij grote sprongen voorwaarts maakte in zijn werk? Ik vraag me ook af of mijn allergie voor een werkkring met alleen vrouwen gebaseerd is op de angst te verzuipen in een bad van aandacht en begrip.

Stapel eindigde zijn voorstelling met een kinderlijk eenvoudige tip om privérelaties te verbeteren: Communiceer met elkaar en kijk eens vanuit het perspectief van de ander. Volgens mij is dit ook een prima idee voor op het werk. En gezien het succes van de theatershow heb ik een rotsvast vertrouwen in een toekomst met een goed contact tussen Marsmannen en Venusvrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *