Ik help je met je teksten

Wil je boer worden?

Ik hoor het hem nog zeggen. De leraar Duits van de middelbare school was oprecht geïnteresseerd in mijn plannen toen hij na de diploma-uitreiking aan me vroeg waar ik ging studeren. Op mijn antwoord ‘Wageningen’ kwam zijn wedervraag ‘wil je dan boer worden?’ Licht verontwaardigd over zoveel onwetendheid heb ik hem toen uitgelegd dat de Landbouwhogeschool – zo heette Wageningen UR in de jaren 80 – veel meer mogelijkheden bood. Hij luisterde geduldig, maar een beetje vreemd vond hij mijn studiekeuze toch wel. Want voor hem was Wageningen synoniem voor agrarisch, en dat was toch niets voor mij?

Mijn jongste zoon oriënteert zich nu op vervolgopleidingen. Hij heeft een brede interesse, dat maakt kiezen lastig. Stap voor stap ontdekt hij wat hij belangrijk vindt aan een studie. Het moet concreet zijn, maar niet beta. Wel maatschappelijk relevant, maar vooral niet te soft. Geen hele massale studie, maar wel meer mensen dan in een schoolklas. Na een paar open dagen in Tilburg, Utrecht en Groningen zijn rechten, bedrijfskunde en psychologie afgevallen. Hij heeft het nu over Communicatiewetenschappen in Nijmegen of Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen in Wageningen. De proefcolleges op de meeloopdag van b&c vond hij erg leuk en de studie lijkt hem wel wat. Maar ja, Wageningen. Dat is in zijn ogen een dorp en geen echte studentenstad.

Ik blijf het apart vinden: een universiteit die goed bekend staat in alle werelddelen, had en heeft in Nederland met allerlei vooroordelen te kampen. Terwijl mijn hersens meteen op zoek gaan naar mogelijke oorzaken en oplossingen hoor ik in mijn hoofd een ander stemmetje. Een stemmetje dat zegt dat het goed is zoals het is. Alleen jongeren die bewust kiezen voor een studie die hen aanspreekt komen hier terecht. Die over de hobbel van ‘agrarisch’ en ‘dorp’ heen stappen en zich niets aantrekken van onwetende leraren. Dat maakt Wageningen juist bijzonder.

Ik ben benieuwd wat mijn zoon gaat kiezen.

Deze column heb ik in december 2012 geschreven voor het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *