Ik help je met je verhaal

Vrijheid

Grr. Mopperend zit ik achter mijn toetsenbord en beeldscherm. Of eigenlijk achter twee toetsenborden met twee beeldschermen. Ik ben bezig met de overstap van Windows naar Apple, en loop tegen allerlei hindernissen aan.Hoe krijg ik een trema op een e? Waarom verandert mijn e-mailhandtekening ongevraagd terwijl ik zeker weet dat ik hem goed heb opgeslagen? Wat is de manier om maar één pagina te printen in plaats van een heel document? Die informatie kan ik wel opzoeken of navragen, maar het gaat me te langzaam.

Eigenlijk wil ik hier geen tijd en energie aan besteden, maar gewoon bezig zijn met mijn werk. Een klant heeft gevraagd of ik een goede invalshoek voor zijn nieuwe website wil bedenken en er ligt een tekst van een collega-tekstschrijver op feedback te wachten. In mijn hoofd ben ik bezig met de volgende schrijftraining, terwijl ik in werkelijkheid probeer om met de wetten van Windows een Mac te besturen.

Op zo’n moment verlang ik stiekem wel eens terug naar een baan in loondienst, waar alles op rolletjes loopt. Waar medewerkers een uitgebreide instructies krijgen bij de introductie van een nieuw computersysteem en ze daarna met elke vraag kunnen bellen naar een slimme medewerker van de afdeling ICT die direct het juiste antwoord geeft.

Het gras in loondienst mag dan af en toe groener lijken, al snel realiseer ik me dat ik mijn vrijheid voor geen goud zou willen missen. Uitgebreid de tijd nemen voor een kop koffie met de krant, heerlijk. Of ’s middags van de zon genieten en dan ’s avonds nog een uurtje werken, het kan allemaal zonder dat ik daarvoor toestemming hoef te vragen.

Meer nog dan de vrijheid in mijn dagindeling waardeer ik de grotere vrijheden. Zelf mijn aanbod bepalen, klanten vinden en mijn eigen werk organiseren. Misschien is het niet altijd makkelijk, maar het geeft veel voldoening als het lukt.

En die ICT-problemen? Die horen er gewoon bij. Ik ga nog een middagje puzzelen, anders regel ik mijn eigen ICT-afdeling. Maar eerst nog een kop koffie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.