Ik help je met je teksten

Wie is de vrouw achter Bergamot?

Een interview met Annemarie Barbier

Annemarie Barbier | Bergamot tekst & training

Hoe ben je tekstschrijver en schrijftrainer geworden?

“In bestuurlijk vrijwilligerswerk kwam ik vaak onduidelijke en onvolledige teksten tegen. Het gevolg was miscommunicatie tussen bestuurders onderling en tussen bestuur en leden.

Volgens mij kon dat beter. Dus ging ik zelf teksten schrijven of bestaande documenten opnieuw opzetten en herschrijven. Dat vond ik leuk om te doen en het ging me goed af. Het leverde zowel betere teksten als een betere onderlinge communicatie op.

Daarna was het voor mij een logische stap om van schrijven mijn werk te maken. Mijn kennis en enthousiasme hierover wil ik graag doorgeven, daarom geef ik sinds een aantal jaren ook trainingen. Tot groot plezier van de cursisten en mezelf.”

Wat onderscheidt jou van vakgenoten?

“Ik ben een atypische schrijver, omdat ik eerst een bètastudie heb gevolgd (daarover later meer). Toen heb ik geleerd om goed waar te nemen en te analyseren. Ik verdiep me dus altijd in de materie waarover ik ga schrijven tot ik echt snap waar het over gaat. Complexe onderwerpen ga ik niet uit de weg, ik vind het juist interessant om ingewikkelde dingen duidelijk te verwoorden.

Voor ik teksten schrijf, ga ik met de opdrachtgever in gesprek om te achterhalen wat echt de bedoeling is. Ik kan goed luisteren en ben oprecht geïnteresseerd in mensen, hun werkzaamheden en drijfveren. Ik kan me ook gemakkelijk inleven in anderen. Dat helpt me om te bedenken wat de lezer zou willen weten, in welke volgorde en hoe uitgebreid.

Kenmerkend voor mijn manier van werken zijn doorvragen en meedenken. Is de essentie van de opdracht me duidelijk, dan schrijf ik duidelijke en aansprekende teksten voor de betreffende doelgroep. Ik zoek naar rake woorden en een stijl die past bij het karakter van mijn klant, zodat zijn klant de tekst ook daadwerkelijk helemaal leest. Pas dan kan een tekst effect hebben.”

Wat is je achtergrond, qua opleiding en ervaring?

“Ik heb Levensmiddelentechnologie gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Deze technische opleiding heb ik aangevuld met opleidingen en cursussen op het gebied van communicatie, coaching, beleid en bestuur, en persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels ben ik al meer dan 10 jaar professioneel bezig met tekst en communicatie, eerst in loondienst en sinds 2009 vanuit Bergamot tekst & training.

Om bij te blijven volg ik regelmatig workshops en trainingen, bijvoorbeeld over creatief schrijven, communicatiestijlen, efficiënt schrijven, levensverhalen en storytelling.

Ik ben lid van Tekstnet, de beroepsvereniging voor professionele tekstschrijvers in Nederland.”

Kun je nog wat meer over jezelf vertellen?

“Samen met mijn man woon ik in Wageningen. Daar wonen we sinds kort in een energieneutraal huis. Onze drie kinderen staan (bijna) op eigen benen.

Ook in mijn vrije tijd ben ik veel met teksten bezig. Ik geniet van woordspelingen, cryptogrammen, verhalen en gedichten. Verder schrijf ik regelmatig blogs voor Tekstnet, en in het verleden heb ik columns geschreven voor het VWI, het netwerk van vrouwelijke Wageningse ingenieurs.

Om fit te blijven doe ik aan yoga en dansen, en bij mooi weer ga ik wandelen of onkruid wieden in de tuin.”

Hoe kom je aan je bedrijfsnaam Bergamot?

Annemarie Barbier | Bergamot tekst & training

“Bergamot is een frisse citrusvrucht uit Zuid-Italië met een bijzondere eigenschap: hij bevat aromatische olie die – afhankelijk van de omgeving – verfrissend en oppeppend, of juist rustgevend en ontspannend is.

In mijn werk stem ik me ook eerst af op de omgeving om te ontdekken wat nodig is. Zo ontstaan heldere teksten, inspirerende trainingen en communicatieadviezen op maat.”

En tot slot?

“Wil je weten wat mijn klanten zeggen over mij? Lees dan de referenties. Wil je nog meer weten? Kijk dan op mijn LinkedIn profiel of op mijn zakelijke Facebook-pagina, en je kunt natuurlijk ook …. ”