Ik help je met je verhaal

Een interview met Annemarie Barbier
Aanvulling januari 2023: nieuwe tekst volgt!

Annemarie Barbier | Bergamot tekst & training

Hoe ben je tekstschrijver en schrijfcoach geworden?

“In bestuurlijk vrijwilligerswerk kwam ik vaak onduidelijke en onvolledige teksten tegen. Het gevolg was miscommunicatie tussen bestuurders onderling en tussen bestuur en leden.

Volgens mij kon dat beter. Al snel trok ik schrijfklussen naar me toe of ging bestaande documenten opnieuw opzetten en herschrijven. Dat vond ik leuk om te doen en het ging me goed af. Het leverde zowel betere teksten als een betere onderlinge communicatie op. Daarna was het voor mij een logische stap om van schrijven mijn werk te maken.”

Wat onderscheidt jou van vakgenoten?

“Ik ben een atypische schrijver, omdat ik eerst een studie Levensmiddelentechnologie heb gevolgd. Toen heb ik leren waarnemen en analyseren. Complexe onderwerpen ga ik dan ook niet uit de weg, ik vind het juist interessant om me in ingewikkelde dingen te verdiepen en ze vervolgens duidelijk te verwoorden.

In de loop van de tijd heb ik veel bijgeleerd op het gebied van onder andere coaching, levensverhalen, storytelling, creatief schrijven en persoonlijke ontwikkeling. Ik kan goed luisteren en ben oprecht geïnteresseerd in mensen, hun werkzaamheden en drijfveren. Ik vraag door en denk mee. Die ervaring neem ik mee als schrijfcoach en tekstschrijver.”

Kun je nog wat meer over jezelf vertellen?

“Samen met mijn man woon ik in een energieneutraal huis in Wageningen. Onze drie kinderen staan op eigen benen. Om fit te blijven doe ik aan yoga en dansen, en bij mooi weer ga ik wandelen of onkruid wieden in de tuin.

Ook in mijn vrije tijd ben ik veel met teksten bezig. Ik geniet van woordspelingen, cryptogrammen, verhalen en gedichten en schrijf blogs en andere teksten, bijvoorbeeld voor Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers.

Hoe kom je aan je bedrijfsnaam Bergamot?

Annemarie Barbier | Bergamot tekst & training

“Bergamot is een frisse citrusvrucht uit Zuid-Italië met een bijzondere eigenschap: hij bevat aromatische olie die – afhankelijk van de omgeving – verfrissend en oppeppend, of juist rustgevend en ontspannend is.

In mijn werk stem ik me ook eerst af op mijn klant om te ontdekken wat nodig is. Zo ontstaan heldere teksten en inspirerende coaching en training.”

En tot slot?

“Blijf schrijven en zorg dat je daar plezier in hebt, dat maakt het een stuk gemakkelijker. Wil je daar hulp bij? Dan kun je

Wil je eerst meer weten? Lees dan mijn eigen werk of kijk op mijn  LinkedIn profiel.”