Ik help je met je teksten

Lees!

Lees

Voor de zomer heb ik een ontspannende schrijftip, en die luidt: lees! Als je wilt schrijven, kun je veel leren van andere schrijvers. Vooral als je aandachtig leest. Daarbij kun je je aandacht steeds op iets anders richten.
Kijk bijvoorbeeld eens welke titel van een boek, een tijdschrift of een krantenartikel je aanspreekt, en welke niet. En als je gaat lezen, word je dan met de eerste zin direct het verhaal ingezogen, of heb je de neiging om te stoppen met lezen?

Deze tip kun je op allerlei aandachtspunten toepassen. Let bijvoorbeeld eens een tijdje op de opbouw van een column, de slotzin van webtekst, de beschrijving van een persoon in een levensverhaal. Kies iets waar jij in geïnteresseerd bent!
Je kunt je reactie in de kantlijn zetten, of op een memoblaadje, en zo je eigen studiemateriaal verzamelen. Op een later tijdstip (na de vakantie?) kun je wat voorbeelden naast elkaar leggen. Wat hebben de positieve voorbeelden gemeen? En wat zie je terug in de teksten die je niet aanspreken? Op deze manier ontdek je dingen die je kunt toepassen in je eigen verhalen.
Lees ook eens iets anders lezen dan je gewend bent. Bijvoorbeeld een (andere) krant, een (ander) tijdschrift, een type artikel dat je normaalgesproken nooit leest, een kinderboek, een handleiding, een brief van de gemeente die op de map valt, een gedicht, een recept. Misschien doe je ook daar inspiratie op.
Bedenk wel: het is vakantie! Dus neem ook de tijd om je te verliezen in een boeiend verhaal zonder op de tekst te letten. Ik wens je veel leesplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *