Ik help je met je teksten

Ede-Wageningen

Elke universiteitsstad in Nederland heeft een station, zo dacht ik als aankomend student. Bij het horen van de naam Ede-Wageningen ging er dan ook geen enkel belletje rinkelen. Ik vermoedde hooguit dat de Edenaren wilden meeprofiteren van de naam en faam van Wageningen. 

Eenmaal studerend merkte ik al snel dat Ede-Wageningen midden in de gemeente Ede lag, en dat het enige station van Wageningen het busstation was. Buschauffeurs en treinmachinisten bleken bovendien weinig geïnteresseerd in de aansluiting van het ene vervoersmiddel op het andere. Het station van mijn universiteitsstad, wat een tegenvaller.

Jaren later hoorde ik het verhaal achter deze curiositeit. Aan het begin van de twintigste eeuw waren de boeren in de regio niet zo gecharmeerd van stoomlocomotieven. Ze zagen deze zwarte vuurspuwende monsters als teken van de verfoeilijke vooruitgang. Daarom weigerden ze hun land te verkopen voor de aanleg van spoorrails. Moest ik hier boos om worden? Omdat die koppige boeren vasthielden aan paard en wagen, moest ik met trein én bus? Of moest ik juist glimlachen om dit bizarre verhaal, dat laat zien dat sommige beslissingen langer doorwerken dan je vooraf kunt bedenken?

Ik was die boeren lange tijd vergeten, maar ineens kwam dit verhaal weer bovendrijven. En dit keer ging het over mezelf. Ik ben wel enthousiast gebruiker van mobiele telefoon en computer, heb een profiel op LinkedIn en mail me suf, maar hoe sta ik tegenover de laatste digitale noviteiten?

Wat weet ik van blueray, Twitter en VDSL? Denk ik hierover na, dan bekruipt me de angst dat ik word als die boeren. Houd ik vast aan digitale paard en wagen, terwijl de allernieuwste high tech stoomlocomotief de wereld verovert? Het verschil: ik sta alleen mezelf in de weg, want ik heb geen virtueel land te koop, realiseer ik me terwijl de bus Ede-Wageningen nadert.

Deze column heb ik in juni 2010 geschreven voor het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *