Ik help je met je teksten

Dromen over Pippi

Een meisje met rood haar, twee uitstekende vlechtjes, gestreepte kousen, flapschoenen en een stralende lach op haar gezicht tilt moeiteloos haar paard op. Ik kijk met tientallen andere Wageningse vrouwen naar dit beeld en hoor dat deze sterke Pippi het rolmodel is van Zweedse vrouwen. Ze dromen over Pippi, maar in de praktijk lijken ze meer op Annika: braaf en angstig. Na een lange werkdag gaan ze thuis verder met koken, wassen, strijken en poetsen. Ze werken harder dan hun mannen en zijn constant moe. Te moe om hun dromen tot leven te brengen.

Tot hier kan ik het goed volgen, het inspirerende college van de Britse onderzoekster drs. Erica Meyer-Franklin. Ondanks haar accent is ze goed verstaanbaar en ze heeft duidelijk haar best gedaan haar presentatie te verlevendigen met grappige foto’s.

Het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen is te verklaren door het verschil in testosterongehalte, leer ik vervolgens. Meer testosteron maakt je minder emotioneel en zorgt dat je je minder aantrekt van de mening van andere mensen, kortom, het helpt je om carrière te maken. Dus wij vrouwen kunnen wel een extra dosis gebruiken. Als Meyer-Franklin vertelt dat je het testosterongehalte op een kunstmatige manier kunnen verhogen, begint de zaal te morren. Testosteronpleisters om hogerop te komen? Daar beginnen wij Wageningse vrouwen niet aan! Als ze natuurlijke alternatieven biedt in de vorm van bewegen en alcohol, verstomt het geroezemoes.

Ik luister geboeid verder naar haar persoonlijke verhaal, waarin ze vertelt hoe een probleem – schoonmoeder in huis nemen – haar de mogelijkheid biedt om eindelijk haar droom te verwezenlijken – buiten wonen en een moestuin beginnen. En dan, aan het eind van de lezing, blijkt de ‘Engelse wetenschapper’ plots een Nederlandse ‘verborgen spreekster’ die zich goed heeft ingelezen in de materie. Verbazing alom, ook bij mij. Ze heeft in elk geval haar boodschap helder verwoord: Welke dromen heb je en wat weerhoudt je ervan ze te leven? Voel je je happy met de huidige situatie? Geef je jouw Pippi genoeg ruimte?

Deze column heb ik in november 2011 geschreven voor het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *